Trönö Stumfilmsfestival 2019
Fredag 26 Juli - kl 17:00-22:30
Nu är det dags igen för vår stumfilmsfestival det sjuttonde året. En garanterat annorlunda upplevelse, med bl.a. Edward von Past, som i skenet av några stearinljus bjuder på levande pianokomp till den svartvita filmen. Som vanligt har vi ett blandat utbud. Liksom förra året är årets Karin Swanstöm-film ”Ryska snuvan”, från år 1932, inte en stumfilm. Anledningen till det är att vi att vi har visat alla Karins stumfilmer som finns bevarade och vi vill ändå hylla en av svensk stumfilms stora personligheter. Hon framlevde ju sina sista år här i Trönö och därför har vi alltid med en film där hon medverkar.
Program 2019
17:00 Disney: Sju olika kortfilmer (1928-36)
18:00 Charlie Chaplin: ”The Prehistoical Past” (1914) - 13 min
18:20 Helan & Halvan: ”Putting pants on Philip” (1922) - 20 min
18:45 B Keaton & Arbuckle: "Backstage" (19??) - 21 min
19:15 Charlie Chaplin: "Carmen" (1915) piano - 44 min
20:00 Harold Loyd: ”The Non Stop Kid” (1918) - 14 min
20:15 Paus
20:30 Karin Swanström: ”Ryska snuvan” talfilm (1932) - 93 min
22:30 Slut
Entré
Heldag: 100 kr
Långfilm: 80 kr
Kortfilm: 30 kr
Barn under 14 år går gratis.
Vissa kortfilmer har textrutor på Engelska och är alltså ej översatta till svenska.
Ryska Snuvan (1932)
Ryska snuvan var kontroversiell när den visades och resensionerna var minst sagt blandade. Kommunistpartiets tidning ”Ny Dag” skrev, ”Den svenska borgarklassens skribenter kan tydligen inte åstadkomma något klyftigare och kvickare än detta. Det är egentligen synd om borgarklassen.” och ”Det hela är så tjockt och dumt, så avpassat efter den svenska brackans tänkesätt att den reaktionära tendensen inte torde ha någon vidare verkningskraft." Medan StT (Robin Hood): "Man skrattar och häpnar och tror inte sina ögon och öron.” ”Rydqvist hånar i själva verket Stalinkommunismen på ett för vederbörande kusligt skarpsynt sätt. Han är skarpsyntare än han kanske själv vet.”
Handlingen ger en bild av samhällets utveckling i Ryssland/Sovjet och Sverige i början av 1900-talet. Karl Brodin, spelad av Åke Söderblom, är en ung revolutionär som inte har någon större framgång i sin iver att förändra samhället. Filmen är en romantisk komedi med politiska undertoner eller kanske övertoner. Filmen är säkert underhållande än idag och är absolut en tänkvärd tidsbild.
Längd: 93 min
Buster Keaton: Backstage (1919)
I Smeden kämpar Buster Keaton inte bara med en krävande chef, utan också med en kraftig magnet, som ställer till en del besvär. Magneter har ju en tendens att dra till sig järn, som det finns gott om i en smedja. En klassisk slapstickfilm.
Längd: 21 min
Charlie Chaplin: The Prehistoric Past (1914)
I ”The Prehistoric Past” är Chaplin en stenåldersmänniska, men med sina vanliga attribut, hatt och käpp. Annars finns de vanliga ingredienserna med kärlek, svartsjuka rivaler och allmän slapstick.
Längd: 13 min
Charlie Chaplin: Carmen (1925)
”Carmen” är en Chaplin-tolkning av det klassiska kostymdramat i spansk miljö.
Längd: 43 min
Helan & Halvan: Putting pants on Philip (1922)
Helan och Halvan-filmen är ingen typisk H&H-film, utan ”Helan” är sin vanliga karaktär, medan ”Halvan” är en skotte med kilt och bristande impulskontroll, som man skulle ha sagt idag, speciellt i fråga om kvinnor. ”Helan” tar på sig rollen att försöka få sin skottske släkting att byta kilten mot byxor. Alltså Stan Laurell och Oliver Hardy i lite annorlunda roller. Filmen säger lite om dåtidens syn på annorlunda klädstil.
Längd: 20 min
Harold Lloyd: The Non Stop Kid (1918)
Harold Lloyd var sin tids populäraste slapstickkomiker eftersom han var så produktiv. Vissa menar att hans framgångar berodde på att hans rollkaraktärer alltid var en vanlig ung man, som hamnade komplicerade situationer. Man menar att de andra stumfilmsstjärnorna hade rollkaraktärer, som det var svårare att identifiera sig med. För oss nu skapar själva tiden en distans, så skillnaden märks inte så mycket. I denna film blir Harald förtjust i en ung fröken, men hon är redan bortlovad till en professor som ingen i familjen har träffat. Då stjäl Harald professorns identitet vilket visar sig innebära en del komplikationer.
Längd: 14 min
Disney: (1928-36)
I år ville vi försöka göra en satsning på barnen, men det är näst intill omöjligt att hitta rena stumfilmer för barn. Vi valde då att ta några tecknade kortfilmer från filmens barndom med musik, ljudeffekter och ibland sång. Vi börjar naturligtvis med Disney’s första film ”Steamboat Willie” 1928. Därefter följer ”Plane Crazy” och The Carneval Kid”. Dessa tre är svartvita filmer. Sedan följer ”The Band Consert”, ”Mother Goose Melodies”, The Wise Little Hen” och Mickeys Polo Team” Alla filmer är mellan 6 och 9 minuter . Den sista filmen har en direkt koppling till kvällens evenemang.
Längd: 21 min
Vill ni ha mer fakta om filmerna, så rekommenderar vi www.svenskfilmdatabas.se som är vår huvudsakliga kunskapskälla.