Om Trönö Bio

Hur allting började

År 2004 beslöt en grupp personer, bestående av både trönöbor och ”utsocknes”, att en gång för alla väcka den gamla biografen i Trönö ur sin törnrosasömn. Biografen var ursprungligen belägen i den numera rivna bygdegården i Hällsätter. När IOGT-NTO-lokalen i centrala Trönö byggdes flyttades biografen dit, troligen någon gång på 20-talet. Sedan var den i drift fram till och med mitten av sextiotalet, något exakt årtal är svårt att få fram. Enligt vissa källor var första filmen om barnen på Saltkråkan den sista film som visades.

När dörren till maskinrummet öppnades visade det sig att rummet lämnats precis som det var när det bommades igen, för ungefär 40 år sen. Godispapper, lådor, filmremsor, reservdelar, verktyg, minneslappar från maskinisten låg kvar orörda. Till och med maskinistens kolsvärtade rock hängde kvar på sin spik!

Även projektorn hade lämnats relativt orörd. Det enda som saknades var objektivet, som troligen maskinisten tagit med sig hem för säkerhets skull. Maskinen hade också ådragit sig vissa rostskador, men så hade den ju också stått "i träda" under ett par år, så det har ju kunnat vara värre. Sakerna stod ju i alla fall kvar!

När vi började gräva lite djupare hittade vi även andra tillbehör som hörde till biografen. Två häften med biobiljetter hade överlevt i en låda. Det ena häftet var biljetter för vanlig film och det andra för matinéfilm. Vi fann även de gamla skivorna som ställdes för fönstren för att mörklägga lokalen. I en låda fanns reservkol till kolbågslampan och en massa andra tillbehör. I ett hörn i maskinrummet stod två extra spolhus och ännu en kolbågslampa, troligen reservsaker eller också äldre utbytta delar.

Den sjätte maj 2004 hölls det första mötet i föreningen som senare skulle bli Filmklubben Karin Swanströms Vänner.